Hamnen.

Hamnen byggdes av Kungl. Väg och Vattenbyggnadsstyrelsen 1932-1933 med hjälp av i huvudsak arbetslösa stenhuggare från orten. Tidigare hade båtarna legat oskyddade, förtöjda vid vrauar eller pålar. Bygget var ett s.k. AK-arbete med 90% statsbidrag för att mildra effekten av 1930-talets stora arbetslöshet.

Sjöbodar tillkom efter hand och den äldsta boden är den lilla grå sjöboden på berget i viken ”Krogen” söder om hamnen. Boden bakom det vita magasinet har även den många år på nocken. Det vita magasinet byggdes 1943 av vadlaget Fågeln, vilket var de gamla vadlagen ”Katterna” och ”Piraterna” som gick samman när de började fiska med snörpvad på senare delen av 1930-talet. De köpte 1941 fiskebåten LL363 Fågeln vilken ersattes 1967 av en större båt som fick samma namn. 1981 slutade vadlaget Fågeln fiska och blev den sista fiskebåten i Skalhamns Hamn. Under åren har hamnen hyst bl.a. fiskebåtarna Columbus, Vanadis, Tärnan(2st), Tekla, Neptun, Kronan, Delfin, Albion, Saga, Yvonne, Fågeln(2st), Najaden, Dolly, Karin m.fl.

Även fraktbåtarna Berta, Polstjärnan, Better Luck, Pröven, Annie och Fiona har haft Skalhamn som hemmahamn.

Vadlaget Fågelns magasin köptes av Hamnföreningen 1989 och är numera inrett som sjöbodsförråd. I södra gaveln finns en bastu och på övervåningen klubbrum och samlingslokal.

Granitpollarna på piren togs bort i slutet av 1940-talet då de stod i vägen för utlastning av gatsten. De hamnade så småningom i sjön och bärgades först 2006. Efter nästan 60 år på sjöbotten står de nu åter på sin plats. Den yttre pollaren är med säkerhet huggen av Skalhamnsbördige Oskar ”Bergus” Karlsson. Oskar och hans hustru Svea startade i början av 1950-talet Skalhamns Camping.

Granitstenen med kompassros kom på plats 2012.

Fyren vid norra piren har tidigare stått på klippön Gäven väster om Lysekil och visat ankommande fartyg från havet rätt väg in till Lysekil. Fyren placerades på Gäven 1917 och var en s.k. AGA-fyr av Gustaf Daléns konstruktion. Den moderniserades 1971 och ersattes på 1990-talet av en likadan i armerad plast. Fyren uppsattes på sin nuvarande plats 2010.

Text Mats Andreasson.

 

Tillbaka.